Purokunnostushanke

Virtavesikunnostukset parantavat purojen ekologista tilaa

Hankeaika: 2014
Maksettu rahoitus:
3 000 euroa
Lisätietoja: Janne Tolonen, projektityöntekijä, Valonia
Hanke on päättynyt

Valonian purokunnostushankkeen tavoitteena on parantaa virtavesien ekologista tilaa ja erityisesti kalojen elinympäristöjä. Hankkeessa järjestetään virtavesikunnostuksia ja tehdään maastokartoituksia Saaristomeren valuma-alueen puroissa ja pienissä joissa. Kunnostuksilla pyritään parantamaan erityisesti virtavesikutuisten kalalajien, nahkiaisten ja rapujen lisääntymisalueita. Kunnostuksilla pyritään elvyttämään esimerkiksi äärimmäisen uhanalaisia taimenkantoja.

Kunnostustalkoita heinä-lokakuussa

Kunnostukset toteutetaan pääosin käsityönä talkookunnostuksina. Kunnostustalkoita on tarkoitus järjestää heinä-lokakuussa. Kunnostuksissa ennallistetaan purojen perattuja koskialueita ja lisätään soraa kalojen kutualueiksi. Kunnostuskohteiden valinnassa hyödynnetään muun muassa kalastoselvityksiä ja muita luontoselvityksiä. Hankkeen maastokartoituksilla selvitetään virtavesien kunnostustarvetta ja kiinnitetään huomiota virtavesien vaelluses-teisiin, koskialueiden tilaan ja äärimmäisen uhanalaisen kalalajin taimenen esiintymisalueisiin.

Hankkeen tavoitteena on myös vesiensuojelun edistäminen ja ympäristökasvatuksen toteuttaminen hankealueella. Talkookunnostuksilla, tehokkaalla viestinnällä ja yhteistyöllä oppilaitosten kanssa pyritään parantamaan ihmisten tietoisuutta pienvesistöjen tärkeydestä muun muassa kalojen lisääntymisalueina. Hanke päättyy loppuvuodesta 2014, jolloin valmistuu myös hankkeen loppuraportti.

Hankkeen rahoittajia ovat Ålandsbanken, Varsinais-Suomen ELY-keskus, Saaristomeren Suojelurahasto ja paikalliset kalastusalueet. Hanke toteuttaa Valonian toimintasuunnitelmaan kirjattuja tavoitteita vesiensuojelun edistämiseksi Varsinais-Suomessa.

Tulokset

Hankkeessa toteutettiin kunnostustoimenpiteitä Kuninkojan vesistössä (2 kohdetta), Karhunojassa (2 kohdetta), Uskelanjoen vesistössä, Purilanjoen vesistössä sekä Korvenojassa.

Tutustu myös hankkeen omiin verkkosivuihin!



Turun FöriMartat ry tukee Valonian purokunnostushanketta!
FöriMartat