Alimitoitetut kosteikot

Alimitoitettujen kosteikkojen ja laskeutusaltaiden vesiensuojelullisen merkityksen ja kustannustehokkuuden selvitys

Hankeaika: 2014-2016
Maksettu rahoitus: 10 000 euroa
Lisätietoja: Heli Kanerva-Lehto, projektipäällikkö, Turun ammattikorkeakoulu
Hanke on päättynyt.

 

Kosteikkojen vaikutusten arviot ovat paljolti perustuneet huolellisesti suunnitelluista ja toteutetuista esimerkkikohteista saatuun tutkimustietoon. Sen sijaan pienten ja huoltamattomien kohteiden vesiensuojelullista merkitystä ja huollon vaikutusta tehokkuuteen ei ole juurikaan tutkittu. Alimitoitettujen kosteikkojen ja laskeutusaltaiden vesiensuojelullisen merkityksen selvittämien on kuitenkin erittäin tärkeää, sillä niitä on Suomen maaseudulle perustettu lukemattomia, kun taas täysimittaisten kosteikkojen rakentaminen ei usein ole mahdollista tilarajoitteiden vuoksi. Allas- ja patorakenteiden huolto on myös hyvin usein laiminlyöty, mistä johtuen vesiensuojelumenetelmä ei toimi suunnitellun mukaisesti.

Turun ammattikorkeakoulun koordinoiman hankkeen tarkoituksena on selvittää em. alimitoitettujen kosteikkojen ja laskeutusaltaiden vesiensuojelullinen merkitys ja kustannustehokkuus. Lisäksi selvitetään kosteikkosedimenttien luontaisen fosforinsitomiskyvyn hyödyntämismahdollisuuksia vesiensuojelussa ja kehitetään pohjapatorakentamisen ohjeistusta aiemmin rakennetuista kohteista kerätyn tiedon avulla.

Projektin tuloksia voidaan soveltaa kosteikkojen ja laskeutusaltaiden suunnittelussa ja rakentamisessa kestävämpien ja tehokkaampien vesiensuojeluratkaisujen saavuttamiseksi. Mikäli hanke onnistuu tavoitteessaan parantaa pienten kosteikkojen ja laskeutusaltaiden vesiensuojelutehokkuutta, on sillä suuri vesiensuojelullinen vaikutus. Uusi tieto mahdollistaa vesiensuojeluvarojen kohdentamisen toimiviin vesiensuojeluratkaisuihin. Saatavien tutkimustulosten avulla voidaan esimerkiksi välttää toimimattomien vesiensuojeluratkaisujen käyttöä tai saadaan käyttöön uusia ja tehokkaampia vesiensuojeluratkaisuja.

Hankkeen hyödynsaajina ovat maanomistajat, vesiensuojelun toimijat, vesistöt, ranta-asukkaat jne. Yleisellä tasolla kohderyhmänä ovat kosteikkojen ja niiden vaikuttavuuden parissa työskentelevät viranomaiset ja suunnittelijat, mutta myös aiheesta kiinnostuneet vesiensuojeluyhdistysten henkilöt sekä maanomistajat, joiden alueelle on rakennettu tai tullaan rakentamaan kosteikkoja ja laskeutusaltaita.

 

Alimitoitettujen kosteikkojen kehittämishanke
Alimitoitettujen kosteikkojen toimivuuden kehittäminen -hanke on Ruisrockin nimikkohanke!
Ruisrock logo 2014