HAAVE kosteikko

Kasvillisuuden poistolla parempi virtausta

Hankeaika: 2014
Maksettu rahoitus: 1984 euroa
Lisätietoja: Mikko Suvanto, puheenjohtaja, Haavaisten vesiensuojeluyhdistys ry
Hanke on päättynyt


Hankkeen toteuttaja on Haavaisten Vesiensuojeluyhdistys ry, joka on perustettu 2006 lähes suljetun vesialueen tilan parantamiseksi. Alue sijaitsee Uudenkaupungin Lokalahdella Haavaisten saaren ympäristössä, ja on paikoittain kasvamassa umpeen, mataloitunut ja liettynyt. Yhdistys on kunnostanut aluetta vuodesta 2007 lähtien enimmäkseen EAKR-rahoituksen avulla edistämällä virtauksia ruoppauksilla ja poistamalla kasvillisuutta.

Nautholmanaukko on matala salmi Haavaisten saaren ja mantereen välissä, Pelluodonaukko on salmen jatkona länteen päin kohti Pörkinrauman kanavaa Pitkäluodon eteläpuolella. Sekä järviruoko- että uposlehtinen kasvillisuus on paikoin erittäin runsasta, jopa niin, että kasvillisuus tukkii väylät loppukesästä läpipääsemättömiksi.

Tulokset

HAAVE kosteikko -hankkeessa poistettiin pohjakasvillisuutta ja ruokoa siten, että virtaukset alueen vesiyhteyksien välillä (Pörkinrauman kanava ja Pitkäluodon ja Vohlon saaren välinen silta-aukko) sekä alueen sisällä salmissa eivät tukkeutuisi. Poistettu kasvillisuus kerättiin talteen ja läjitettiin asianmukaisesti maalle lähialueelle. Virtausten paranemisen lisäksi kasvuston mukana poistettiin rehevöittäviä ravinteita.

Lisätietoja hankkeesta yhdistyksen verkkosivuilta sekä Facebookista.