Peräisten kosteikko

Kosteikko vähentää ravinteiden kulkeutumista merenlahteen

Hankeaika: 2016-2017
Myönnetty rahoitus: Enintään 20 000 euroa
Lisätietoja: Pekka Viljainen, varapuheenjohtaja, Nuikonlahden vesiensuojeluyhdistys ry
 


Nuikonlahden vesiensuojeluyhdistys ry:n hankkeella tavoitellaan vähentynyttä ravinteiden kulkeutumista Nuikonlahteen sekä alueen luonnon monimuotoisuuden vahvistumista.

Hankkeessa toteutetaan Paskajärven tulo-ojat yhdistävä monimuotoinen allasketju: Peräisten kosteikko. Paskajärvi sijaitsee Naantalin Rymättylän Otavan saaressa, Nuikonlahden valuma-alueella. Järvi on vuosien saatossa kasvanut umpeen mm. ojitusten seurauksena. Kosteikon rakentaminen tähtää valumahuippujen aiheuttaman ravinnekuormituksen pidättämiseen ja kohteen monimuotoisuuden ylläpitämiseen, ja tätä kautta alueen vedenlaadun paranemiseen sekä virkistyskäyttöarvon nousuun Nuikonlahdella. Hankkeessa seurataan myös veden laadun muutoksia ennen kosteikon rakentamista ja kosteikoin rakentamisen jälkeen, jotta saadaan tärkeää tietoa kosteikon toimivuudesta.

Tuleva kosteikkoalue Nuikonlahden vesiensuojeluyhdistys PV
Tulevaa kosteikkoaluetta. Kuva: Nuikonlahden vesiensuojeluyhdistys ry / Pekka Viljainen

 

Nuikonlahden vesiensuojeluyhdistys ry tekee vedenlaatua parantavia toimia Nuikonlahden, Pikku-Nuikon ja Ruokorauman salmen valuma-alueella. Yhdistyksen toiminnan tarkoituksena on vähentää ravinteiden määrää koko valuma-alueella. Ravinnekuormitusta Nuikonlahteen tulee mm. Leiklahden- ja Leikkistenjärvestä sekä Nuikonlahden vieressä olevasta Paskaperän järvestä. Yhdistyksen tavoitteena on kerätä ja jakaa tietoa vesistöjen tilasta, tehdä yhteistyötä veden laatua parantavien toimien suunnittelussa ja olla toteuttamassa maanomistajien kanssa kulloiseenkin kohteeseen sopivia ratkaisuja. Varat toimintaan yhdistys hankkii sekä avustuksilla että jäsenmaksutuloilla. Yhdistyksen jäseninä on kesämökkiläisiä, vakituisia asukkaita, maanviljelijöitä, yrittäjiä ja muita asiasta kiinnostuneita.

Ruokorauman salmea Nuikonlahden vesiensuojeluyhdistys PV
Ruokorauman salmea. Kuva: Nuikonlahden vesiensuojeluyhdistys ry / Pekka Viljainen
Nuikonlahti Nuikonlahden vesiensuojeluyhdistys ry PV
Nuikonlahti. Kuva: Nuikonlahden vesiensuojeluyhdistys / Pekka Viljainen