Bystränder i skärgården

Kylärantojen kehittämisalueet ja kunnostustoimenpiteet tutuiksi

Hankeaika: 2016-2017
Myönnetty rahoitus: Enintään 2 500 euroa
Lisätietoja: Riitta-Liisa Pettersson, puh. 040 593 869, hankevetäjä, maisemanhoidonneuvoja, Suomen Talousseura - Finska Hushållningssällskapet
Hanke on käynnissä


Suomen Talousseura -Finska Hushållningssällskapet on aloittanut kaksikielisen selvitys- ja neuvontahankkeen Paraisten pääsaarissa.  Hankkeessa selvitetään missä ovat hankealueen keskeisimmät kylärantojen kehittämisalueet ja mitä kylärantojen kunnostamiseksi kannattaisi tehdä. Samalla annetaan neuvoja kylärantojen hoitoon, ja selvitetään sekä kyläyhdistysten halukkuutta ranta-alueiden kunnostamiseen että hankemahdollisuuksia mahdollisille kehittämiskohteille.

Hanke toteutetaan 1.9.2016–31.3.2017 välisenä aikana Paraisten pääsaarilla: ns. kanta-Paraisilla, Nauvossa, Korppoossa ja Houtskarissa.

Noin 10 rannan hoitoon liittyvän neuvonnan lisäksi hankkeessa on tavoitteena tehdä yhdelle hankealueen kohteelle ympäristökehityssuunnitelma. Hankkeessa selvitetään kylien kiinnostusta osallistua neuvontaselvityshankkeeseen. Toiveena on lisäksi, että joukosta löytyisi kyläranta, jonka erityiskysymyksistä saadaan käytännönläheistä ja hyödynnettävää tietoa muillekin kylärannoille.

Hankkeen aikana kylärannoilla voi tulla moninaisia kysymyksiä: Mitkä ovat rannan ongelmat ja mahdollisuudet? Millaiseksi ranta haluttaisiin kehittää? Millaisen rannan haluamme? Millaisia arvoja rannalla on? Miten palauttaa umpeutuneet vesinäkymät? Miten saadaan ruovikko pois? Sopiiko ranta uimiseen? Tarvitaanko lisävarusteita? Tarvitaanko ruoppausta, murskausta tai niittoa? Mihin massat läjitetään? Voisiko yläpuolisten pelto-ojien vedet ohjata vesistöön kosteikon kautta? Vähentääkö laidunnus ruovikkoa ja ravinnepäästöjä? Mistä voi saada rahoituksen? Miten työ saadaan jatkuvaksi?

Hankkeen lopuksi kootaan taulukkomainen selvitys rantojen nykytilasta ja tavoitteista, sekä tuodaan esille mm. hankemahdollisuuksia.

Alueen kylärantojen  tiedossa oleville edustajille on lähetetty syyskuussa 2016 kutsu osallistua hankkeeseen. Asiasta kiinnostuneet voivat mielellään ottaa yhteyttä hankevetäjään (yhteystiedot ohessa).

Hankkeen rahoittajina toimivat Varsinais-Suomen ELY-keskus (harkinnanvarainen saaristonhoitoavustus), Paraisten kaupunki ja Saaristomeren Suojelurahasto.


Kuvasarja entisestä ruovikoituneesta rantakohteesta Paraisilla.
Kuvat: Riitta-Liisa Pettersson


FHS 1
FHS 2