Virtavesien kunnostus

Talkoilla virtavesien ekologinen tila paremmaksi

Hankeaika: 2015
Myönnetty rahoitus: Enintään 5 000 euroa
Lisätietoja: Janne Tolonen, projektityöntekijä, Valonia
Hanke on päättynyt


Valonian virtavesien kunnostushankkeessa parannetaan Saaristomeren valuma-alueen virtavesien ekologista tilaa virtavesikunnostuksilla. Kunnostustoimenpiteillä parannetaan muun muassa kalojen lisääntymisalueita. Kunnostuksilla elvytetään esimerkiksi Saaristomeren äärimmäisen uhanalaisia taimenkantoja. Taimenen lisäksi kunnostustoimenpiteistä hyötyvät myös muut vesieliöt kuten muut kalalajit, ravut ja pohjaeläimet. Virtavesien ekologista tilaa ovat heikentäneet erityisesti jokien ja purojen perkaukset sekä virtavesien patoaminen

Hankkeessa järjestetään kesän ja syksyn aikana virtavesikunnostustalkoita, joihin kaikilla halukkailla on mahdollisuus osallistua. Virtavesikunnostusten lisäksi hankkeessa tehdään virtavesien kunnostustarveselvityksiä ja kalastoselvityksiä.

Tulokset

Hankkeessa toteutettiin virtavesikunnostuksia Saaristomeren valuma-alueella Kuninkojan, Paimionjoen, Uskelanjoen ja Kiskonjoen-Perniönjoen vesistöalueilla. Kunnostuskohteiksi valikoitiin erityisesti kalastollisesti arvokkaita virtavesiä, joissa elää uhanalaisia taimenkantoja tai joihin on kotiutettu taimen istutuksilla. Kunnostusten tavoitteena oli parantaa taimenkantojen tilaa, mutta myös muiden virtavesilajien elinympäristöjä. Kunnostusten lisäksi hankittiin ajankohtaista tietoa virtavesien tilasta, tehtiin kunnostuskohteiden seurantaa, järjestettiin tapahtumia ja osallistuttiin aktiivisesti vesiensuojeluaiheisiin tapahtumiin.


Hankkeen loppuraportti

Lisätietoja hankkeesta Valonian verkkosivuilta.

hihat heiluu