Siisti Biitsi

Siivoustalkookampanjalla rannat puhtaiksi roskasta

Hankeaika: 2015
Maksettu rahoitus: 3 000 euroa
Lisätietoja: Jenny Gustafsson, projektikoordinaattori, Pidä Saaristo Siistinä ry
Hanke on päättynyt


Siisti Biitsi -kampanja on Pidä Saaristo Siistinä ry:n rantojen siivoustalkookampanja. Kampanjan tarkoituksena on siivota rantoja, herättää kiinnostusta rantojen roskaisuustilanteeseen ja mahdollistaa konkreettisen ympäristötyön ja hauskan ulkoilupäivän yhdistäminen.

Pidä Saaristo Siistinä ry oli mukana Itämeren rantojen roskaisuutta kartoittavassa MARLIN-hankkeessa vuosina 2011–2013. Hankkeessa saadut tulokset kertoivat karua kieltä osoittaen Suomen rantojen olevan roskaisimmat kaikista mukana olleista tutkimusmaista. Surullinen tulos ja halu siistiä rannikkomme poikivat keväällä 2014 ensi kertaa järjestetyn Siisti Biitsi – Tehtävänä roskaton rannikko -talkookampanjan. Vuonna 2015 kohteena olivat Suomen kaikkien vesistöjen rannat. 

Tulokset

Siisti Biitsi -kampanja järjestettiin 18.–24.5.2015 kaikilla Suomen ja Ahvenanmaan meren, järvien ja jokien rannoilla.

Kampanjaan ilmoitettiin 127 talkookohdetta. Ilmoittautuneita talkoojärjestäjiä oli 102. Moni järjestäjä siivosi enemmän kuin yhden rannan, mikä nosti kohteiden lukumäärää. Osassa talkoita oli järjestäjien lisäksi muitakin tahoja siivoamassa ja talkoita järjestettiin paljon yhdessä. Talkootahoja oli mukana arviolta n. 140.

Osallistujamäärä ilmoitettiin 50 talkoorannasta. Näissä oli yhteensä 1116 ihmistä siivoamassa. Ilmoitettujen osallistujamäärien mukaan talkoissa oli tyypillisesti 8–25 henkilöä. Järjestäjinä oli niin yrityksiä, kaupunkeja, yhdistyksiä, pursiseuroja, partiolaisia kuin kouluja. Eniten osallistujamääriä keränneessä siivouksessa oli lähes 300 talkoolaista.

Eniten kohteita ilmoitettiin meren rannalta ja erityisesti Varsinais-Suomen ja Uudenmaan alueilta. Pohjoisin kohde oli Oulussa, läntisin Ahvenanmaalla Kumlingessa, eteläisin Hangossa ja itäisin Kotkassa. Itäisin sisävesikohde oli Joensuussa, pohjoisin Juukassa, läntisin Turussa ja eteläisin Siuntiossa.

Kerätystä roskasta

Vuonna 2015 roskia raportoi 51 mukaan lähtenyttä talkooryhmää 58 siivouskohteesta. Meren rannasta raportoitiin 43 kohdetta, 11 kohdetta järvien rannoilta ja neljä jokirantakohdetta.

Raportoidusta roskasta suurin osa oli muovia. Tupakantumpit laskettuna muoveihin ne muodostivat yhdessä n. 68 % kaikista kerätyistä roskista. Seuraavaksi eniten löytyi lasia ja keramiikkaa, paperia ja pahvia ja neljänneksi eniten metallia.

Roskaa kerättiin yhteensä noin 36 400 kappaletta. Muovia (sis. tupakantumpit) löytyi 23 500, lasia ja keramiikkaa 3 700, paperia ja pahvia 3 100, metallia 2 400 ja muut kategoriat n. 1600 kappaletta. Litroissa ilmoitettu roskamäärä oli 26 000 ja painossa 1 000 kilogrammaa.


Lisätietoja Siisti Biitsi -kampanjasta