Laukanlahden niittolaitteet

Talkootyöllä estetään lahden umpeen kasvaminen

Hankeaika: 2012
Maksettu rahoitus: 3 000 euroa
Lisätietoja: Rauno Kurkela, puheenjohtaja, Laukanlahden Suojeluyhdistys ry
Hanke on päättynyt


Laukanlahden Suojeluyhdistyksen Laukanlahden niittolaitteet -hankkeen tavoite on estää Laukanlahden umpeen kasvaminen, ylläpitää lahden monipuolista linnustoa ja kasvistoa sekä lisätä talkootyön kautta kylien asukkaiden yhteisöllisyyttä. Laukanlahti kuuluu Natura 2000 -alueeseen ja osa lahdesta on rauhoitettua luonnonsuojelualuetta.

Tavoitetta varten rakennetaan talkootyönä ponttoonilautta, johon hankitaan kaislanleikkuri ja perämoottori. Tehokkaammalla leikkurilla saadan Laukanlahden ruovikon kasvu pidettyä kurissa. 

Hanke oli mukana Ykkösakselin hallinnoimassa "Elämää pienillä investoinneilla" -hankkeessa, ja sitä rahoitti myös mm. Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto.

Tulokset

Hankkeessa rakennettiin talkootyönä niittolautta. Lautalla toteutettiin onnistunut koeajo ja kokeiltiin ruovikon ja vesikasvillisuuden niittoa 18.8.2012, ja Kaisla-nimisen lautan virallinen vesillelasku tapahtui 1.9.2012. Lautan hyödyntäminen Laukanlahden rehevöitymisen estämisessä alkaa voimakkaasti vuoden 2013 kesällä.

Hankkeesta ja sen toimenpiteistä tiedotettiin alueen medioissa ja jäsenille kirjein, ja siihen liittyvät tilaisuudet houkuttelivat paljon väkeä myös alueen ulkopuolelta.

Laukanlahden niittotalkoot Laukanlahden niittotalkoot vihkiäiset
Kuvat: Laukanlahden Suojeluyhdistys ry