Ympäristötukien mahdollisuudet

Vesiensuojelullisia erityistoimia ympäristötuella


Hankeaika: 2008-2009
Maksettu rahoitus: 20 000 euroa
Lisätietoja: Juha Kääriä, T&K-päällikkö, Turun ammattikorkeakoulu
Hanke on päättynyt


Turun ammattikorkeakoulun hallinnoimassa hankkeessa tavoitteena oli tarjota neuvontaa ja suunnitteluapua sekä etsiä ja löytää Varsinais-Suomesta, lähinnä Paimion- ja Salonjokien valuma-alueilta ja saaristo/rannikkokunnista kohteita, joissa voitaisiin maatalouden erityisympäristötuella toteuttaa vesiensuojelullisia erityistoimia kuten perustaa suojavyöhykkeitä, laskeutusaltaita, kosteikkoja ja myös vesielementtejä sisältäviä luonnon monimuotoisuutta edistäviä alueita.

Tulokset

Projektissa järjestettiin 4 koulutus- ja neuvontatilaisuutta, joiden lisäksi hanketta esiteltiin kahdessa viljelijäjärjestön kokouksessa sekä kahdessa viljelijöille suunnatussa tukihakemusten täyttöillassa.

Tilakohtaisia arviointi- ja neuvontakäyntejä tehtiin 19 tilalle. Neuvontatyö tuotti suojavyöhykesuunnitelmia seitsemälle tilalle Paraisilla, Tarvasjoella ja Pöytyällä, yhteensä noin 14 ha ja noin 3,5 km rantaviivaa. Lisäksi kaksi tilaa valitsi 5- tai 10-vuotisen suojavyöhykkeen sijaan helppohoitoisemman 2-vuotisen ”hoidettu pelto” -vaihtoehdon, mikä ei vaatinut hoitosuunnitelman tekoa. Luonnon monimuotoisuuden kehittämis- ja hoitosuunnitelmia tehtiin Somerolla kahdelle tilalle yhteensä yli 21 ha, kohteet sisälsivät myös puroihin ja valtaojiin padottuja pienimuotoisia kosteikkoja ja laskeutuslampia. Tarvasjoen rannoilta löytyi myös vesiensuojelullisia osia sisältävä erinomainen perinnebiotooppi. Laskeutusallas/kosteikko -investointitukisuunnitelmia laadittiin vuoden 2008 hakuun yksi kappale. Konkreettisten tulosten lisäksi levitettiin tietoa huomattavalle määrälle viljelijöitä. On oletettavaa, että tämä työ poikii tilakohtaisia toimenpiteitä jatkossa. Samalla luotiin maaperää tulevalle neuvontatyölle, jonka tarve on osoittautunut ilmeiseksi.

Loppuraportti