Tasapainoa luontoon

Neuvonta- ja kartoitushankeella tasapainoa luontoon


Hankeaika: 2010-2013
Maksettu rahoitus: 14 331,66 euroa
Lisätietoja: Riitta-Liisa Pettersson, maiseman- ja ympäristönhoidon neuvoja, Suomen Talousseura
Hanke on päättynyt


ProAgria Suomen Talousseura aloitti syksyllä 2010 maanviljelijäryhmille ja maisemanhoitoon liittyville yhdistyksille (kyläyhdistykset, 4-H, riista, ympäristönsuojelu) suunnatun neuvonta- ja kartoitushankkeen. Hankkeen tavoite oli:
  • tuoda esille mm. ne potentiaaliset paikat johon voisi perustaa suojavyöhykkeitä ja monimuotoisuuskosteikkoja (mallinnetaan kartoille), jotka täyttäisivät tukiehdot.
  • välittää tietoa vesiensuojeluun ja perinnemaisemanhoitoon liittyvistä tukimahdollisuuksista. Teemana ovat erityisympäristö- ja ns. ei-tuotannolliset investointituet.
  • järjestää alueittain edellämainittuihin liittyen yleisiä tiedotus- ja teemapäiviä (esim. Parainen 2012, Kustavi ja Taivassalo 2013, Rymättylä vuoden 2013 lopussa, Särkisalo 2014).

Hankealue: Särkisalo (Salo), Parainen (Parainen, Nauvo, Korppoo, Houtskari), Rymättylä, Velkua (Naantali), Taivassalo ja Kustavi.

Esiselvitysraportti

Tulokset

Hankkeessa toteutettiin tapaamisia hankealueen yhteistyötahojen kanssa: maaseutu- ja saaristoasiamiehet, ympäristöpäälliköt ja ELY-keskuksen viranomaiset. Maanviljelijäyhdistysten ja -tuottajien iltatapaamisissa järjestettiin ryhmäneuvontaa erityisympäristötuista, kosteikko- ja suojavyöhykeasioista. Viljelijätapaamisia ja maastokartoituksia toteutettiin Kustavissa, Taivassalossa, Rymättylässä, Velkualla ja Paraisilla, ja monessa myös laskettiin monimuotoisten kosteikkojen valuma-alueita.

Hankkeesta tiedotettiin lehdistötiedottein mm. Rannikkoseutu-lehdessä ja Vakka-Suomen Sanomissa, sekä maanviljelijätiedottein Rymättylässä, Velkualla, Merimaskussa, Kustavissa, Taivassalossa, Särkisalossa ja Länsi-Turunmaalla.

Tiedotustilaisuudet järjestettiin Rymättylässä, Kustavissa ja Paraisilla, ja kartoitustiedotustilaisuudet Paraisilla, Kustavissa ja Taivassalossa.