OILRISK

OILRISK-hankkeesta työkaluja öljyonnettomuuden hallintaan


Hankeaika: 2009-2013
Maksettu rahoitus: 10 000 euroa
Lisätietoa: Miina Karjalainen, projektipäällikkö, Merikotka-tutkimuskeskus
Hanke on päättynyt.


Välimatkat Itämerellä ja erityisesti Suomenlahdella sekä Saaristomerellä ovat lyhyitä ja reagointiaika öljyonnettomuuden sattuessa rajallinen. Ekologiseen tietoon pohjautuvien torjuntasuunnitelmien tulee olla nopeasti ja helposti öljyntorjunnan asiantuntijoiden käytettävissä.

OILRISK-hankkeessa selvitettiin mitkä lajit ja luontotyypit ovat suurimmassa vaarassa kärsiä öljyonnettomuuden seurauksena ja koottiin tiedot yhteen tietokantaan. Hanke myös päivitti herkille luontotyypeille soveltuvat puhdistussuositukset. Tiedot sisältyvät viranomaiskäyttöön räätälöityyn karttasovellukseen (OILRISK Map), joka arvottaa luontokohteet kiireellisyysjärjestykseen ja ottaa huomioon myös sen, kuinka hyvin kohde voidaan suojata öljyltä. Tämän sovelluksen tiedot on myös liitetty kansalliseen ympäristövahinkojen tilannekuvajärjestelmään (BORIS 2).

 Hankkeen tuloksia ovat mm.

  • OILRISK-kartta
  • OILRISK-websivusto
  • OILRISK-tietokanta

Hankkeen toteuttajatahot olivat Meriturvallisuuden ja -liikenteen tutkimuskeskus, Helsingin yliopisto, Kaakkois-Suomen ELY-keskus, Suomen ympäristökeskus ja Aalto-yliopisto.

Öljyvuodon vaikutukset Itämeren luontoon

Suosituksia rannikon herkkien alueiden puhdistukseen öljystä

Lisää tietoa hankkeen omilta verkkosivuilta.



Oilrisk Merikotka 1Oilrisk Merikotka 2


   Kuvat: Hankkeen Hankoniemen kenttäretkeltä

  Merikotka-tutkimuskeskus, , syksy 2012