Jag är del av biosfären!

Lokala engagemang för hållbar utveckling

Hankeaika: 2013-2014
Maksettu rahoitus: 5 000 euroa
Lisätietoja: Katja Bonnevier, koordinaattori, Saaristomeren biosfäärialue
Projektet är avslutad


Under biosfärområdets 20-års jubileum år 2014, vill man lyfta fram lokala engagemang för en hållbar utveckling i Skärgårdshavets område. Genom projektet ”Jag är en del av biosfären” satsar man dels på att engagera enskilda personer och grupper till insatser för biosfären och att dela med andra den kunskap och känsla man har för närmiljön samt dels på att skapa rum för att främja samarbete och diskussion om för skärgården viktiga frågor.

Med närmiljö menas både naturen och kulturmiljön. Genom kunskap, förståelse och stolthet över den egna närmiljön, har människan också ett naturligt intresse att värna om den. Man vill samtidigt göra Skärgårdshavets biosfärområde bättre känt både för dem som bor inom biosfärområdet och på ett nationellt plan. Resultatet är en större insikt och kunskap om den egna närmiljöns värden, nya samarbetsmönster och engagemang för biosfären, som vi alla är en del av.

Under år 2014 jobbar man med att tillsammans med nya och gamla partners förverkliga olika enkla insatser för en hållbar utveckling av Skärgårdshavets område. Man strävar till att skapa långsiktiga samarbetsmönster. Man arrangerar dessutom några konkreta evenemang eller rum för diskussion och utbyte av kunskap, ett internationellt forum för Skärgårdsforskning i Åbo och en marknad för hållbara lösningar i biosfärområdet. Det görs också en mobil utställning om Skärgårdshavet, som kan lånas ut till tillställningar. Dessutom arrangeras ett publikt evenemang kallat Bioblitz, som ger ett rum för allmänheten att lära sig, tillsammans med experter, om olika arter i närmiljön.

 

Saaristomeren Suojelurahasto tukee hankkeen osioita, joissa toteutetaan
Bioblitz-tapahtuma ja Forum för Skärgårdsforskning -tapahtuman työpaja.