Pro Hålax vik 2013-2014

Aktiivinen paikallisyhdistys toimii oman lahden pelastamiseksi

Hankeaika: 2013-2015
Maksettu rahoitus
: 2 000 euroa
Lisätietoja: Cecilia Björkstam, sihteeri, Pro Houtskär rf
Hanke on päättynyt


Pro Houtskär rf on yleishyödyllinen vapaaehtoisvoimin toimiva yhdistys. Se osallistuu muun toiminnan ohella lähiympäristön suojelun suunnitteluun ja toteuttamiseen. Yhdistyksessä toimii ns. ympäristötyöryhmä, joka vuodesta 2008 lähtien on ollut kehittämässä paikallista vesistönsuojeluprojektia ” Pro Hålax vik”. Tähän projektiin osallistuu vakituisia ja osa-aikaisia asukkaita sekä paikallisia yrittäjiä ja yhdistyksiä. Projektin tavoitteena on parantaa meriveden laatua Hålax-lahdessa. Sen äärellä sijaitsee Houtskarin kirkonkylä ja keskusta, Näsby nimeltään. Siellä toimivat mm. kaksi kauppaa ja vierassatama.

Vuonna 2008, projektin alussa, tutkittiin lahden veden laatu ja merenpohjan tila sekä kartoitettiin lahteen tulevat  päästöt. Pienveneliikenne ja erityisesti veneiden jäteveden käsittely osoittautuivat huomattaviksi rasitteiksi. Tätä ongelmaa on pyritty parantamaan antamalla tietoa ja ohjeita vierailijoille sekä aktivoimalla paikallisia toimijoita:

  • Ympäristöystävällisiin valintoihin kannustavaa kirjallista materiaalia on jaettu.
  • Polttoaineen tankkauspisteisiin on asetettu suojaavat öljypuomit. 
  • Vuosittain,  tavallisesti heinäkuussa, pidetään ns. ympäristöpäivä, jolloin asiantuntijat antavat tietoa vesistöjen suojelusta.

Vuonna 2011 suoritettiin seurantamittauksia meriveden ja merenpohjan kunnon arvioimiseksi projektin jatkokehittelyä varten. Todettiin, että lahden sisemmät osat ovat edelleen rehevöityneitä ja pohja hapeton ajoittain. Kuitenkin vierassataman alueella  pohjan kasvillisuus on tervehtynyt jossain määrin ja lajimäärä lisääntynyt, mikä on merkki myönteisestä kehityksestä.  

Toiminta erityisesti päästöjen vähentämiseksi jatkuu. Painopisteenä on edelleen pienveneliikenteen aiheuttama haitta: jätevedet ja polttoainepäästöt. Lisäksi suunnitellaan yhteistyönä Nordkalkin kanssa ns. fosforiloukkujen asentamista tiettyihin kohtiin, joissa maanviljelys tuottaa valumia. Projekti osallistuu myös Suomen ympäristökeskuksen kokeiluun, jossa mitataan meriveden näkösyvyyttä uudella menetelmällä, Secchi-3000.

Tulokset

Vuosina 2013-2015 tehtiin seurantatutkimuksia ja jatkettiin toimenpiteitä erityisesti satamaveden laadun parantamiseen liittyen, osallisuuden lisäämiseen ja hankekokemusten jakamiseen muille kyläyhteisöille. Kiinteistöille jaettiin kehotus kehittää jätevesijärjestelmiään, ja jatkettiin keskustelua alueen toimijoiden kanssa.

Hankkeessa tehtiin myös pohjakasvillisuustutkimuksia, joista kävi ilmi, että pohjan tila on vaihteleva: joissain kohdissa on havaittavissa kohenemista, kun taas toisaalla tila on heikentynyt. Työ vaatii pitkäjänteisyyttä.

Projektia ovat tukeneet:

  • Varsinais-Suomen ELY-keskus
  • Saaristomeren Suojelurahasto
  • Natur och Miljö rf
  • Håll Skärgården Ren rf
  • Folkhälsan i Houtskär rf
  • Houtskarin kunta
Bommar för uppsugning av bränslespill läggs ut i Hålax vik
Kuva: Pro Houtskär rf