Pro Hålax

Parempaa meriveden laatua Houtskarissa

Hankeaika: 2011
Maksettu rahoitus: 2 500 euroa
Lisätietoja: Cecilia Björkstam, sihteeri, Pro Houtskär rf
Hanke on päättynyt

Pro Houtksär rf:n Pro Hålax -hankkeen tavoite on parantaa meriveden laatua Houtskarissa Hålaxin lahdessa, jonka rannalla Näsbyn kirkonkylä sijaitsee. Ympäristötoimintaa yhdistys on toteuttanut jo vuodesta 2008 alkaen, ja on saanut alueen vakituiset asukkaat, kesäasukkaat ja yrittäjät yhdistämään voimansa kapean lahden vedenlaadun parantamiseksi.

Hanke pohjautuu aikaisempaan tutkimukseen lahden veden tilasta, kuormittajista ja kuormituslähteistä. Hankkeessa toteutetaan käytännön toimenpiteitä, joilla vähennetään pienveneliikenteen kuormittavuutta lahdessa ja jatketaan tutkimusta lahden veden laadun ja pohjan tilan osalta.

Hanke toteutetaan Pro Houtskär rf:n, Varsinais-Suomen ELY-keskuksen, Natur och Miljö rf:n, Svenska kulturfondenin, Pidä Saaristo Siistinä ry:n ja Saaristomeren Suojelurahaston tuella.

Tulokset

Kauppiaiden ja muiden vierasvenesataman yrittäjien kanssa jaettiin ympäristöystävällisiin valintoihin kannustavaa materiaalia kaikille, jotka käyttivät lahden tankkausasemia ja/tai yöpyivät vierasvenesatamassa. Tankkausasemien ympärille asennettiin 72 metriä öljypuomia. Heinäkuussa 2011 järjestettiin Houtskarin ympäristöpäivä, jonka teemana oli vesiensuojelutyö.

Kuormitusselvityksen yhteydessä todettiin, että suurin osa asunnoista alueella on yhdistetty jätevesiverkkoon. Vedenlaadun tutkimuksista kävi ilmi, että lahden sisäosat ovat edelleen rehevöityneet ja pohja kesäaikaan ajoittain hapeton. Pohjan kasvillisuus tankkausasemien läheisyydessä on hiukan tervehtynyt edellisten, vuonna 2008 tehtyjen tutkimusten jälkeen. Tämä näkyy muun muassa korkeampana lajimääränä.