Nuikonlahden kunnostamishanke

Nuikonlahden kuormituslähteiden selvittäminen

Hankeaika: 2010-2013
Maksettu rahoitus: 3 000 euroa
Lisätietoja: Pekka Viljainen, varapuheenjohtaja, Nuikonlahden vesiensuojeluyhdistys ry
Hanke on päättynyt

Hankkeen tavoittena on selvittää Nuikonlahden (Rymättylä) valuma-alueen merkittävimmät ravinnekuormittajat sekä ne alueet, joista kuormitusta lahteen tulee. Hanke tukee umpeenkasvaneiden merenlahtien ongelmien ratkaisemista sekä paikallisten maanomistajien ja vapaa-ajan asukkaiden yhteisiä tavoitteita Saaristomeren ja Nuikonlahden tilan parantamiseksi. Saaristomeren Suojelurahasto tukee hankesuunnitelman jatkotyöstämistä.

Tulokset

Hankkeessa tehtiin vedenlaadun mittauksia, joilla selvitettiin alueen kuormituslähteitä. Tuloksien perusteella aloitettiin Paskajärven valuma-alueelle sijoittuvan kosteikon rakentamissuunnitelman, kustannusarvion ja rahoitussuunnitelman laatiminen.

Hankkeessa tiedotettiin maanomistajia yhdistyksen toiminnasta ja kannustettiin toimijoita yhteydenpitoon yhdistyksen kanssa. Lisäksi järjestettiin vesiensuojeluaiheinen info- ja koulutustilaisuus kaikille kiinnostuneille ja esiteltiin alueen vesiensuojelutoimenpide-ehdotuksen toimenpiteitä maanomistajille.

Hankkeessa toteutettiin lisäksi ruovikonleikkuu vuonna 2013, jolloin poistettiin ruokoa 150 metrin matkalta ja noin 30 metrin leikkuuleveydellä. Meriveden virtaus ja vaihtuvuus ahtaassa ja pitkässä Ruokorauman salmessa on parantunut merkittävästi.


090  Kopio
289  Kopio
317
Kuvat: Pekka Viljainen, Nuikonlahden vesiensuojeluyhdistys