Rauvolanlahden opastaulut

Opastaulut esittelevät kosteikon eläimistöä ja kasvistoa


Hankeaika:2010-2011
Maksettu rahoitus:1 322,03 euroa
Lisätietoja: Saaristomeren Suojelurahasto
Hanke on päättynyt


Turussa sijaitseva Rauvolanlahti ympäristöineen kuuluu Natura 2000 -verkostoon. Sen alueella elää monipuolinen eläimistö ja kasvisto, johon kuuluu myös lukuisia harvinaisia ja uhanalaisia eliölajeja. Mataluutensa takia lahti on luontaisesti ruovikkoinen mutta ihmisen toiminnan aiheuttama rehevöityminen on kiihdyttänyt ruovikon kasvua. Ellei kehitykseen puututa, se voi johtaa ennen pitkää lahtien umpeenkasvuun. 

Kosteikoilla on monta roolia. Ne tarjoavat suotuisan elinympäristön lukuisille niistä riippuvaisille eläin- ja kasvilajeille. Vesiensuojelullisesti kosteikkojen merkitys on suuri, sillä ne pystyvät pidättämään vedessä olevia ravinteita ja kiintoainesta, ja parantavat näin veden laatua. Niiden avulla voidaan vähentää esimerkiksi maataloudesta aiheutuvaa ravinnekuormaa. Monimuotoinen kosteikkoluonto luo lisäksi hienot puitteet virkistykselle.

Saaristomeren Suojelurahasto yhteistyössä Turun ammattikorkeakoulun, Turun kaupungin ja Kaarinan kaupungin kanssa halusi nostaa monipuolisen kosteikon eri puolia yleisön tietoisuuteen, ja tuotti Rauvolanlahden luontopolun varteen informatiivisia opastetauluja. Opastetaulujen visuaalinen ilme tuotettiin opiskelijatyönä.

Tulokset

Hankkeessa valmistui 3 opastetaulua. Opastetauluissa esitellään Rauvolanlahden luontoa laajasti, sekä erikseen rytikerttunen, silkkiuikku, punavarpunen, järviruoko, jättipalsami ja mesiangervo. Opastetaulut asennettiin Rauvolanlahden luontopolun varteen kesällä 2011.


Rauvolanlahden opaste