Aktiivihiili

Voiko hiili pidättää lannoitteiden valumista pelloilta vesistöihin?


Hankeaika: 2009
Maksettu rahoitus: 4 000 euroa
Hanke on päättynyt.


Aktiivihiili-hanke on Oy Suomen Tar Company Ab:n hanke, jossa tutkittiin hiilen kykyä pidättää lannoitteiden valumista pelloilta vesistöihin ja samalla aktiivihiilen antamaa kasvunlisäystä viljakasveille.

Alustavien tulosten mukaan liukoisen fosforin ja nitraattitypen huuhtoutumat näyttivät vähentyneen. Myös aktiivihiilen antama kasvunlisäys oli hyvä tiettyjen viljakasvien osalta.

Hanke toteutettiin 11.5.–30.12.2009 välisenä aikana. Hankkeen taustalla on tekn. tri Risto Sjöholmin tutkimukset aiheesta. Varsinaisen tutkimustyön teki Maatalouden tutkimuskeskus ja asiantuntijaorganisaationa toimi Turku Science Park Oy. Hanke kuuluu Saaristomeren Suojelurahaston toimenpideohjelman osioon, jonka tavoite on vähentää maatalouden ravinnepäästöjä.

Tulokset

Tutkimushankkeen merkittävimmät havainnot liittyivät liukoisen fosforin ja nitraattitypen huuhtoutumisen vähenemiseen. Vaikuttaa siltä, että vähenemä saattaisi liittyä siihen, että hiili pidättää kosteutta ja sen mukana liuenneita ravinteita. Aktiivihiilen antama kasvunlisäys osoittautui myös hyväksi tiettyjen viljakasvien osalta. Jatkohanketta valmistellaan.