oromaisemavari

Ravinnekiertoa Saaristomeren matkailukohteissa (SaaRa)

SaaRa- hanke on yksi hallituksen kärkihankkeista, jonka tarkoituksena on toteuttaa Saaristomeren keskeisissä matkailukohdekeskittymissä ravinteiden kiertoa mahdollisimman tehokkaasti, jotta vältytään matkailun mukanaan tuomilta ravinnekuormilta ja –huuhtoutumilta.

Hankeaika: 1.11.2017 – 31.10.2019
Myönnetty rahoitus: Enintään 10 000 euroa
Lisätietoja:      www.annospuhtaampaa.fi

Leena Erälinna, leena.eralinna@utu.fi, p. 0406847450  

Hankkeen kehitystavoitteena on herättää matkailijoiden huomiota omaan jätteenkäsittelyyn, erityisesti ruokahävikin tuomiin haasteisiin saaristokohteissa, joissa jätehuolto on haasteellista ja ympäristö herkkää.

SaaRa -hankkeen konkreettisena tavoitteina ovat: 1) Vähentää ruokahävikin syntyä 30 prosenttia nykyisestä uusilla innovatiivisilla menetelmillä yhteistyössä palvelutuottajien kanssa viestinnän ja neuvonnan keinoin. 2) Motivoida matkailukohteiden ravintolapalveluita tarjoavia yrityksiä kompostoimaan syntyvä ruokahävikki tarjoamalla heidän käyttöönsä riittävän tehokas kompostori suhteutettuna kohteessa syntyvään biojätteeseen. 3) Tuotteistaa ruokahävikki matkailutuotteeksi tai -palveluksi sekä 4) motivoida veneilijöitä lajittelemaan jätteet ja hyödyntämään kompostoreja.

Hanketta toteutetaan konkreettisissa neljässä työpaketeissa, jotka toteuttavat edellä mainittuja neljää tavoitetta. Hankeaikana on tarkoitus vähentää viestinnän, koulutuksen ja neuvonnan keinoin ruokahävikin syntymistä. Tätä seurataan lautas- ja tarjoiluhävikin mittauksilla, joita tehdään hankkeen alussa, puolivälissä sekä lopussa. Tämän lisäksi seurataan kompostoitavan jätteen sekä biojätteen määrän kehitystä sekä testataan erilaisten kompostointi menetelmien soveltuvuutta pilottikohteissa. Kompostointimultaa hyödynnetään innovatiivisesti yhteistyössä sidosryhmien kanssa. Tavoitteena on löytää ruokahävikistä joka kohteessa vähintään yksi uusi tuotteistettu keino. Näitä voivat olla annoskoon räätälöinti tai tuotteet, jotka on tuotettu ruokahävikin ravinteilla. Näiden toimivuutta seurataan asiakaspalautteena. Veneilijöiden lajittelua testataan ja kehitetään mahdollisuuksien mukaan yhteistyössä veneenvalmistajien kanssa.

Hankkeen konkreettisilla toimenpiteillä sekä tiedotuksella herätetään saariston asukkaiden - vapaa-ajan asukkaiden, palveluntuottajien sekä matkailijoiden ja veneilijöiden - vastuuta vähentämällä biojätteen syntymistä sekä kierrättämällä tehokkaasti Saaristomeren alueella hyödynnettävissä olevia matkailun aiheuttamia ravinteita.

Hankkeen tuloksena syntyy Saaristomeren alueelle matkailijoita, veneilijöitä ja matkailuyrittäjiä palveleva monistettava toimintakonsepti. Ravintolayrityksille tehdään hankkeen kokemusten ja tulosten pohjalta laatukäsikirja, monistettava toimintamalli, jota voi hyödyntää muissa matkailukohteissa. Laatukäsikirjassa keskitytään ruokahävikin synnyn ennaltaehkäisytoimenpiteisiin.

Hankkeen kokemukset, toimenpiteiden ja kyselyjen tulokset, viestintämateriaali sekä lajittelun ja kompostoinnin tuotteistamispakettien palautteet jaetaan kaikkien käytettäväksi www.annospuhtaampaa.fi –sivustolla.

Hanketta toteutetaan Saaristomeren matkailukohteiden ravintolassa ja ulkosaarten vierasvenesatamissa Seilissä ja Öröössä sekä eteläisessä Jurmossa. Hanketta toteuttavat yhteistyössä Pidä Saaristo Siistinä ry ja Turun yliopiston Brahea-keskus, joka toimii hankkeen koordinaattorina.

Ympäristöministeriö rahoittaa hanketta 154 263 eurolla Ravinteiden kierrätyksen edistämistä ja Saaristomeren tilan parantamista koskevasta ohjelmasta. Hanke toteuttaa hallituksen Kiertotalouden läpimurto ja puhtaat ratkaisut käyttöön -kärkihanketta.

 pss           

             ty