Enäjärven nuottaus- ja niittohanke

Myönnetty rahoitus: 3600e

Hankkeen koordinointi: Enäjärven Suojeluyhdistys Ry.

Hankkeen tavoitteena oli vähentää Enäjärven sisäistä kuormitusta tehostamalla nuottakaluston käyttöä särkikalojen poistossa. Lisäksi hankkeessa kokeiltiin, miten Uitsalmen väylän niitto kahdesti kesässä vaikuttaa poistettavan kasvimassan määrään ja seuraavien vuosien kasvuun. Aikaisemmin niitto oli suoritettu vain kerran kesässä.

Hoitokalastuksella tähdättiin Enäjärven kalaston rakenneteen sekä kasviplanktonia syövän eläinplanktonin määrään parantamiseen ja järven sisäisen kuormituksen vähentämiseen. Hankkeen myötä myös alueen nuottausvalmius parantui merkittävästi.

Vesikasvien niitto kahdesti kesässä tulee parantamaan vesistön tilaa sekä veden laatua, kun umpeenkasvu vähentyy, veden vaihtuvuus lisääntyy ja ylimääräisiä ravinteita poistuu. Ylitiheän kasvillisuuden poistaminen on tärkeää myös kalaston ja linnuston elinolojen turvaamiseksi.

Hankkeessa järjestettiin nuottaus ja kaikuluotauskoulutusta uusille nuottaajille ja koottiin uusi nuottakunta. Koulutukseen osallistui 12 henkilöä, joista paikkakuntalaisia oli 9 ja kesämökkiläisiä 3. Koulutus sisälsi sekä teoreettista opetusta, että käytännön opetusta järvellä. Koulutuksessa muun muassa harjoiteltiin nuotan käyttöä, tuulen huomioimista toiminnassa sekä kalaparven etsintää kaikuluotaamalla.

Uitsalmen niitto suoritettiin 14.8.2021. Niittoalue kapeikossa noudatti uoman mutkittelevaa muotoa ja osittain myös leveyttä. Niitto suoritettiin uudella koneella, joka leikkasi ja keräsi leikatut vesikasvit tehokkaasti sekä nosti niittojätteen rannassa sovittuihin kohtiin. Niistä jäte siirrettiin traktorilla niittoilmoituksemme karttaan merkittyihin läjityspaikkoihin.

Hankkeen vaikutukset Saaristomeren kokonaistilaan ovat pienet, mutta paransivat silti merkittävästi Enäjärvestä Kiskonjoen reitille purkautuvien vesien tilaa. Vesistön paremman tilan lisäksi hanke edisti alueen virkistyskäytön mahdollisuuksia. Hankkeen voidaankin olettaa vahvistavan yleistä suojelumyönteisyyttä, sillä hankkeiden kautta saatiin paranneltua yhteyksiä Enäjärven eri osien välillä sekä lisättyä kalastukseen liittyvää toimintaa.