Myönnetty rahoitus: 11 000 €
Hankkeen koordinointi: Elintarvikekemian ja elintarvikekehityksen yksikkö,
Biokemian laitos, Turun yliopisto
Hankkeen ensisijainen tavoite on hidastaa ravinteiden valumista Varsinais- Suomen pelloilta jokiin ja näin hidastaa Saaristomeren rehevöitymistä. Huuhtoutuneen kiintoaineksen, ravinteiden sekä vierasaineiden merestä poistamista tehokkaampi menetelmä on sitoa valumavesien ainekset jokipenkkojen puskurivyöhykkeeseen biologisin keinoin, ja hyödyntää tästä saatava sato.
Arvioitu vaikutus Saaristomeren tilaan: Kotimainen tyrni on Saaristomeren valumien estämiseen optimaalinen kasvi. Se sietää hyvin abioottista stressiä, on tuulipölytteinen, uudistuu juurivesojen avulla ja kestää hyvin oksien leikkuuta (=marjankeruuta). Joenpenkalle (suojavyöhykkeelle) istutettu tyrnikenttä pidättää kiintoainesta (vrt. Kiinan Keltainen Joki) ja käyttää ravinteita hyväkseen. Tyrnimarjan keruulle ja hyödyntämiselle on olemassa menetelmät, eikä varsinaista marjanpoimintaa pensaista tarvita.