Valuma-aluekunnostuksilla ja luonnonmukaisella vesienhallinnalla kohti hyvinvoivia vesistöjä
Ilmastonmuutoksella on merkittävä vaikutus maa- ja metsätalouden vesienhallintaan ja vesiensuojeluun. Erityisesti sadannan ajalliset ja paikalliset muutokset vaikuttavat sektorien toimintaan. Saaristomeren suojelurahaston rahoittamassa Valonian, Turun ja Salon kaupunkien sekä Paimionjoki-yhdistyksen PUUJALKA –hankkeessa edistetään useita kestävän vesienhallinnan tavoitteita, joilla voidaan vastata ilmastonmuutoksen aiheuttamiin haasteisiin.
Toimenpiteitä ovat esimerkiksi vesistöjen, kuivatusuomien tai pienvesien tilan parantaminen, vesistökuormituksen vähentäminen, valuma-aluetason tarkastelu sekä sopeutuminen lisääntyviin tulviin ja pitkäaikaisiin kuivuuksiin. Hankkeella viedään eteenpäin monihyötyisten luonnonmukaisten vesienhallintamenetelmien käyttöönottoa ja toimenpiteissä tarkastellaan etenkin puun käytön hyötyjä valuma-alueen vesiensuojelussa ja vesistökunnostuksissa.
Hanke sijoittuu Turun kaupungin omistamamille maa-alueille (mm. Kuninkoja, Jaaninoja), Paimionjoen vesistöihin sekä Salon seudun pieniin virtavesiin (mm. Perniönjoen alue). Alueilta kartoitetaan kunnostettavaksi soveltuvia puroja, joiden valuma-alueille laaditaan vesienhallinnan yleissuunnitelmat.
Mitä hankkeella tavoitellaan?
Tavoitteena on
- lisätä valuma-alueiden vedenpidätystä
- vähentää maa-aineksen ja ravinteiden kulkeutumista vesistöihin
- lisätä luonnon monimuotoisuutta vesistöissä ja niiden lähiympäristöissä
- nostaa alueen toimijoiden ja maanomistajien tietoisuutta toimintansa vaikutuksista ja mahdollisuuksista vaikuttaa
Verkostotyön, hyvien käytäntöjen luomisen ja viestinnän avulla pyritään pitkäjänteiseen ja laaja-alaiseen Saaristomeren tilan parantumiseen. Tarkoituksena on löytää ratkaisuja maa- ja metsätaloussektorien ja vesiensuojelun yhteistyölle ja löytää uusia toimintamalleja erilaisten tavoitteiden yhteensovittamiseksi. Hankkeessa kehitetään yhteistyötä maanomistajien ja kaikkien valuma-aluetoimijoiden kanssa.
Hankkeella halutaan saada kohdevaluma-alueilla toimijat ja maanomistajat tunnistamaan toimintansa vaikutukset ja mahdollisuudet vaikuttaa vesienhallintaan, vesien tilaan ja luonnon monimuotoisuuteen muuttuvassa ilmastossa. Hankkeessa toteutettavat vesienhallinnan toimenpiteet sekä maaomistajien yhteistyö ja tapahtumat lisäävät onnistuessaan toimijoiden osaamista toiminnan sopeuttamisesta muuttuvaan ilmastoon etenkin lumettomiin, sateisiin talviin ja toisaalta kuiviin kasvukausiin. Hankkeen tiedonvälitys, viestintä ja neuvonta mahdollistavat maanomistajasektorin tiedon lisäämisen sekä kiinnostuksen toiminnan kokonaisvaltaiseen kehittämiseen. Pilottialueilla toteuttavilla toimenpiteillä tavoitellaan vesien viivyttämistä valuma-alueella, veden laadun parantumista sekä luonnonmonimuotoisuuden lisäämistä. Hankkeen avulla pyritään mahdollistamaan tilatasolla toimien kehittäminen ilmastokestävämmiksi ja siten luomaan toimintavarmuutta maa- ja metsätiloille.