Saaristomeren Suojelurahasto vesiensuojeluhankkeiden rahoittajana
Saaristomeren Suojelurahaston tavoitteena on rehevöitymisen pysäyttäminen ja vesien tilan paraneminen Saaristomerellä ja sen valuma alueella. Toiminta-aikanaan rahasto on rahoittanut jo yli 50 vesiensuojeluhanketta.
Hankkeisssa on mm. testattu uusia menetelmiä, rakennettu kosteikkoja, tehty ruovikonleikkuita, kunnostettu virtavesikohteita, järjestetty neuvontaa, tehty jätevesisuunnitelmia ja laadittu monipuolisia ympäristökasvatusmateriaaleja eri kohderyhmille.
Saaristomeren Suojelurahaston rahoitushaku on jatkuva.
Rahaston hoitokunta käsittelee rahoitushakemuksia vähintään kaksi kertaa
vuodessa, mutta käytännössä kokouksia on n. 5 - 6 kertaa vuodessa. Yli 5000€
päätöksistä hoitokunta tekee rahoitusesitykset Centrum Balticum -säätiön
hallitukselle. Rahoitettavat hankkeet voivat olla hyvin erilaisia ja eri
kokoisia – olethan siis rohkeasti yhteydessä hankeidean kanssa, vaikka jo ennen
hakemuksen jättämistä.
Saaristomeren Suojelurahasto suosii osarahoittajaroolia, mutta voi perustelluissa tapauksissa myöntää hankkeelle myös täyden rahoituksen. Keskimääräinen myönnetty rahoitus on ollut n. 3 000 - 10 000 euroa. Myönnetyn hankerahoituksen määrä on korkeimmillaan ollut noin 40 000 euroa kolmen vuoden hankkeelle. Rahoitus maksetaan todellisia kustannuksia vastaan hankkeen päätyttyä, mutta perustelluista syistä rahoitus voidaan maksaa etukäteen jo ennen hankkeen päättymistä.
Rahoituksessa noudatettavat periaatteet ja painopistealueet
Saaristomeren Suojelurahasto rahoittaa konkreettisia hankkeita, joilla saavutetaan näkyviä, positiivisia vaikutuksia Saaristomeren vesien tilaan. Rahasto ei rahoita lakisääteisiä vesiensuojelutoimenpiteitä, viranomaistyötä tai ns. perustutkimusta. Rahoituksen painopistealueet ovat Saaristomeren ravinnekuormituksen vähentäminen ja ravinteiden poisto sekä tietoisuuden- ja kansalaisaktiivisuuden lisääminen.
Saaristomeren ravinnekuormituksen vähentämiseen ja ravinteiden poistoon tähtäävät hankkeet voivat olla maatalouden-, jätevesien, tai veneilyn haasteisiin tarttuvia. Hankkeiden konkreettisia toimenpiteitä voivat olla esimerkiksi suojavyöhykkeet, kosteikot, laskeutusaltaat, opastus, jätevesiratkaisut ja niiden vaihtoehtoiset käsittelytavat, venepohjapesurit ja septitankkien imutyhjennysasemat tai muut innovatiiviset ratkaisut.
Tietoisuuden sekä kansalaisaktiivisuuden lisäämistä edistävät hankkeet voivat koskea esimerkiksi erilaisten tiedotusmateriaalien tuottamista, ympäristökasvatusta, kansalaisjärjestöjen toimintaa, vesien tilan seurantaa, vesiensuojelun pilottihankkeita ja parhaiden käytäntöjen levittämistä sekä muita innovatiivisia ratkaisuja.
Lisätietoa rahoituksen hakemisesta.
Lue lisää rahoitetuista hankkeista.