Aspö Jaakko Ruola

Uutisia

27.6.2018 9.48

Harjoittelu laadun, ympäristön ja turvallisuuden näkökulmasta

Olen Pilvi Virolainen, ja toimin noin viisi kuukautta harjoittelijana Centrum Balticum -säätiön Saaristomeren Suojelurahastossa.

Koulutukseltani olen ympäristötekniikan diplomi-insinööri, ja tällä hetkellä olen Suomen Ympäristöopisto SYKLIn järjestämässä laatu-, ympäristö- ja turvallisuusjohtamisen jatkokoulutuksessa. Koulutuksen tavoitteena on oppia kehittämään sekä omaa osaamistaan että organisaation toimintaa laadukkaammaksi.

Mitä laatu tarkoittaa ja kuinka toimintaa muutetaan laadukkaammaksi? Yleisesti ottaen laatua on vaikea määritellä, sillä jokainen ihminen ja organisaatio kokevat sen hieman eri tavoilla. Minun mielestäni laadulla tarkoitetaan mm. toiminnan ja tavoitteiden selkeyttämistä, jolloin epäselvyyksiä sekä niistä aiheutuvia ”turhaa työtä” ja virheitä tapahtuu vähemmän. Parantamalla toiminnan laatua, voidaan saavuttaa esim. resurssitehokkuutta, kustannussäästöjä sekä terveys- ja ympäristöhyötyjä, sillä laatu, ympäristö ja turvallisuus linkittyvät vahvasti toisiinsa.

Harjoittelun aikana käyn läpi Saaristomeren suojelurahaston rahoittamat hankkeet. Tavoitteena on jo rahoitettujen hankkeiden perusteella kehittää tuleville hankkeille indikaattoreita, joiden avulla hankkeiden vaikutuksia Saaristomeren tilaan voidaan selvittää ja mitata. Harjoittelu ei todellakaan ole ollut pelkkää hanke-esittelyjen ja loppuraporttien lukemista, vaan olen päässyt tutustumaan Saaristomeren Suojelurahaston toimintaan myös eri tapahtumien ja tilaisuuksien kautta. Ehdottomasti yksi hauskimmista tehtävistäni on ollut Pax Navis -tapahtuman markkinointiin, suunnitteluun ja järjestämiseen osallistuminen. Olin mukana Pax Navis- tapahtumassa ensimmäistä kertaa, ja upea Ruissalon telakka, aurinkoinen ilta, mukavat yhteistyökumppanit sekä yleisesti tilaisuuden rento fiilis hurmasivat minut täysin!

pilvi
Pilvi Virolainen. Kuva: Tove Holm

Ympäristö on ollut minulle aina tärkeä, ja minulle on luonnollista tehdä töitä myös sen eteen. Aikaisemmat työtehtäväni ovat sisältäneet mm. ympäristö- ja jätelainsäädännön lisäksi hiilijalanjälkilaskentaa, kasvihuonekaasupäästöjen vähentämismahdollisuuksien sekä jätteiden hyötykäyttömahdollisuuksien selvittämistä. Myös vapaa-ajallani pyrin toimimaan ympäristön puolesta, ja esimerkiksi lenkkeillessäni kerään maasta roskia. Uskon, että yksilölläkin on merkitys asioiden parantamisessa teon koosta riippumatta – pienistä pisaroista kasvaa lopulta suuri meri.


Palaa otsikoihin