Aspö Jaakko Ruola

Uutisia

23.3.2021 12.53

Hanketyötä järviruo’on poiston ja hyödyntämisen kehittämiseksi

Järviruokoa ja sen hyödyntämismahdollisuuksia on tutkittu eri hankkeissa vuosien varrella paljon. Myös Saaristomeren Suojelurahasto on tukenut työtä järviruo’on poiston ja hyödyntämisen kehittämiseksi. Yksi uusista Suojelurahaston tukemista hankkeista on Turun ammattikorkeakoulun vetämä ”Järviruoko pois Saaristomereltä”, joka pyrkii yhteistyössä yritysten kanssa tunnistamaan ruokoliiketoiminnan kehittymistä haittaavia pullonkauloja ja luomaan liiketoimintamallin ruo’on hyödyntämiseksi.

IMG_7006_nyast

Hankkeen taustaa

Ruokoa ja sen hyödyntämismahdollisuuksia on tutkittu eri hankkeissa vuosien varrella paljon. Tutkimusten mukaan vesistöjen tilaa voidaan pysyvästi parantaa ruovikoiden säännöllisillä ja kustannustehokkailla korjuuleikkauksilla.

Ruokomateriaalille on myös kysyntää. Tunnistetuista hyödyistä ja mahdollisuuksista huolimatta järviruo’on kaupallinen hyödyntäminen on edelleen vähäistä.

Järviruoko pois Saaristomereltä -hankkeen tavoitteena on tehdä tutkimus- ja kehitystyötä ruokoliiketoiminnan pullonkaulojen poistamiseksi. Lisäksi tavoitteena on taloudellisten seikkojen ja uudenlaisten leikkuutekniikoiden tutkiminen käytännössä yhdessä järviruo’on poistoon erikoistuneiden yritysten kanssa.

Miksi järviruokoa kannattaa poistaa?

Ruokomassan poistaminen rannoilta parantaa merkittävästi vesistöjen tilaa, lisää asukkaiden viihtyvyyttä, edistää luonnon monimuotoisuutta erityisesti linnuston ja selkärankaisten lajien osalta sekä lisää kalojen lisääntymisalueita järviruo'on poistoalueilla.

Kaupallisia mahdollisuuksia ruovikkomassan hyödyntämiseksi

Ruovikkomassaa voidaan polttaa sellaisenaan lämpövoimalaitoksissa ja sitä kautta biomassasta on saatavissa energiasisällön mukainen hinta. Biokaasun tuotantoon sekä karjan rehuksi järviruoko sopii myös mainiosti. Ruokokattojen odotetaan yleistyvän Suomessa, mikäli kattoihin tarvittava materiaali saadaan kotimaisena ja mahdollisesti jopa omasta kotirannasta.

Mitä kaikkea hankkeessa tehdään?

  • Pilottialueiden määrittäminen ja leikkuulupien hankinta
  • Järviruokoesiintymien kartoitukset ja biomassojen arviointi 
  • Ammattimaisen leikkuutoiminnan kehittäminen ja tuotannon suunnittelu  
  • Tiedottaminen ja verkostot 
Hankkeen jälkeen tavoitteena on, että Saaristomerelle on syntynyt ammattimaisia korjuuketjuja järviruovikoiden poistoon. Malli on myös siirrettävissä muille ranta-alueille.

Hankkeen perustiedot 

Koordinaattori: Turun ammattikorkeakoulu

Hanke toteutetaan kahden vuoden aikana 1.9.2021-30.8.2023.

Suojelurahaston avustus: 15 000€


Onko sinulla hankeidea? Lisätietoa rahoituksesta ja hakemisesta löydät täältä!


Palaa otsikoihin