IMG_2798

Varsinais-Suomen vesistökunnostusverkosto

Varsinais-Suomen vesistökunnostusverkostolla tehoa vesiensuojeluun   

Hankeaika: 1.11.2017 – 31.10.2019
Myönnetty rahoitus: Enintään 6500 euroa
Lisätietoja:      www.valonia.fi

Valonia / Varsinais-Suomen liitto
Jarkko Leka, vesiasiantuntija
p. 040 197 2265, jarkko.leka@valonia.fi

Ympäristöministeriö on myöntänyt hallituksen kärkihankerahoituksen Valonian / Varsinais-Suomen liiton hallinnoimalla Varsinais-Suomen vesistökunnostusverkosto -hankkeelle. Hanke alkaa syyskuun alussa 2018 ja päättyy vuoden 2020 lopulla. Hankekumppaneina ovat Lounais-Suomen vesiensuojeluyhdistys ja Varsinais-Suomen ELY-keskus. Saaristomeren Suojelurahasto on myöntänyt 6 500 euron avustuksen Valonialle hankkeen omarahoitusosuuden (25 %) kattamista varten.

Hankkeessa perustetaan Varsinais-Suomen vesistökunnostusverkosto, jonka päätavoitteena on hyvien vesiensuojelukäytäntöjen jalkauttaminen sekä vesiensuojelutoiminnan aktivoiminen käytännön tasolla koko maakunnan alueella. Hankkeessa aktivoidaan paikallista vapaaehtoista vesiensuojelutyötä, kootaan tietoa paikallisista toimijoista ja heidän tekemistään vesistöjen kunnostus- ja hoitotöistä, yhdistetään laaja-alaisesti vesiensuojeluun liittyviä toimijatahoja toisiinsa sekä annetaan vesiensuojeluyhdistyksille neuvontaa vesistökunnostusten suunnitteluun, rahoituksen hakuun ja toteutukseen.

Paikallisen vesiensuojelutyön keskiössä on yleensä kunnostukset vesistöissä. Rinnalle tarvitaan valuma-aluelähtöistä metsä- ja maatalouden vesiensuojelun suunnittelua ja kustannustehokkaita toimenpiteitä. Vesistökunnostusverkosto on avain valuma-aluelähtöisen toimintamallin käynnistämiseen. Hankkeessa luotava vesistökunnostusyhteistyön toimintamalli palvelee maakuntauudistuksen tarpeita.

kärkihanke

valonia

vesiensuojelu
ely
Tammikuussa 2019

Huonolle tolalle päässyt lähivesistö huolestuttaa ja herättää monessa tarpeen toimia. Valonia on tarjonnut neuvontaa ja tehnyt muun muassa kartoituksia ja kunnostuksia vesistöihin jo vuosien ajan esimerkiksi vesiensuojeluyhdistysten toimesta. Työsarkaa riittää ja kyselyjä tulee kentältä jatkuvasti, mistä syntyi ajatus toimijoiden kokoamisesta yhteen. Ympäristöministeriö myönsi kesän alussa Valonialle hallituksen kärkihankehankerahoituksen Varsinais-Suomen vesistökunnostusverkosto -hanketta varten ja työ on aloitettu syyskuun alussa 2018. Hanke jatkuu joulukuuhun 2020 asti.

Hankkeessa on otettu yhteyttä puhelimitse noin 20 paikallisen vesiensuojeluyhdistyksen puheenjohtajaan. Heille on kerrottu hankkeen tarkoituksesta ja tavoitteista sekä kysytty toiveita ja ehdotuksia verkostotyön toiminnan suuntaamiseksi. Yhteydenottoja jatketaan alkuvuodesta 2019. Syksyllä ja loppuvuodesta 2018 hankkeessa on osallistuttu valtakunnalliseen verkostoitumiseen muiden alueellisten toimijoiden ja valtakunnallisen vesistökunnostusverkoston kanssa. Vesiensuojeluneuvontaa on hankkeessa annettu tapahtumissa, palavereissa, maastokäynneillä ja puhelimitse. Viestinnässä on hyödynnetty hankkeen verkkosivua, Valonian uutiskirjettä, mediatiedotetta, sähköpostia ja somea (FB, Twitter).  Facebookiin on perustettu ryhmä Varsinais-Suomen vesistökunnostajat avoimeksi keskustelufoorumiksi kaikille vesistöistä ja vesistökunnostuksista kiinnostuneille. Tavoitteena on luoda aktiivinen verkosto, jonka kautta vapaaehtoistoimijat ja yhdistykset löytävät toisensa ja voivat jakaa kokemuksiaan ja tietoa vesiensuojeluun liittyen.

Hankkeessa luodaan toimintamalli ja yhteistyöverkosto alueellisen vesiensuojelutyön tehostamiseen sekä vesistö- ja valuma-aluekunnostusten toteuttamiseen. Tarkoituksena on, että Varsinais-Suomen vesistökunnostusverkoston työ jatkuu hankkeen päättymisen jälkeen. Verkoston perustana on paikallisten vesiensuojeluyhdistysten sitouttaminen Varsinais-Suomen vesistökunnostusverkoston toimintaan. Yhdistysten lisäksi verkostotoimintaan tarvitaan maakunnassa toimivia maa- ja metsätalousorganisaatioita, viranomaisia (V-S ELY, kunnat, V-S liitto) ja yrityksiä sekä muita alueellisia vesistökunnostusverkostoja ja valtakunnallista vesistökunnostusverkostoa. Verkoston toimintamallin luominen on päässyt hyvään vauhtiin ja tulee jatkumaan aktiivisesti vuonna 2019.

 

Lisätietoja Varsinais-Suomen vesistökunnostusverkosto -hankkeesta:

Jarkko Leka, vesiasiantuntija

jarkko.leka@valonia.fi, puh. 040 197 2265, www.valonia.fi

Valonia, Ratapihankatu 36, Turku

toimimme osana Varsinais-Suomen liittoa